Fødselsberetninger

 

 

Christian og Helle August 2011


Hej Mette

Så fik jeg endelig en rolig stund til lige at berette om vores fødsel af vores lille datter. Jeg har jo deltaget på dit yogahold om torsdagen og Christian og jeg har gået til fødselsforberedelse hver torsdag i juli måned.

Jeg vågnede om natten mandag den 15/8 kl. 02.30 ved at jeg havde ondt i maven. Kunne ikke helt finde ud af om jeg havde veer eller om det måske var en omgang diarre. Men på toilettet med mig - fik stadig smerter i maven mens jeg var på toilettet så jeg var næste klar over at det så småt var fødslen der var gået i gang. De næste 1½ times tid rendte jeg jævnligt på toilettet, kroppens egen måde at tømme sig selv! Veerne tog lidt til i styrke i løbet af denne tid. Fra kl. 4.00 til 5.00 tog veerne virkelig til i styrke og kom sjovt nok altid 2 af gangen.. Først en ve der var nogenlunde til at klare og så efter få sekunder en endnu kraftigere en som jeg virkelig skulle koncentrere mig om. Begge veer brugte jeg vejrtrækningen meget effektivt og kunne godt mærke de få gange hvor jeg glemte at trække vejret ordenligt.

Kl. 5.00 vækkede jeg Christian for der var veerne så kraftige at jeg trak mig fuldstændig ind i mig selv og havde meget svært ved at snakke med ham. Vi kontaktede fødegangen med hende jeg snakkede med var lidt i tvivl om jeg var i aktiv fødsel netop pga de lidt anderledes veer, så vi aftalte at vi skulle snakkes ved hvis veerne blev kraftigere eller vandet gik. Christian sendte mig i bad mens han lige fik styr på de sidste løse ender - såsom hans mad!! Ellers var alt andet pakket og stod klar. Da jeg kom ud fra badet kunne Christian godt se at jeg bestemt var i den aktive del af fødslen, mine veer kom med 3-4 minutters mellemrum og stadig 2 af gangen, så han ringede til fødegangen og sagde at vi ville køre indenfor en times tid. Jeg var vist lidt svær at få i tøjet pga.. veerne, men det lykkedes os og Christian var hele tiden en kæmpe støtte med varme hænder på lænden og gode råd til vejrtrækningen.

Da vi nåede Rigshospitalet gik vandet og vi skyndte os op på fødegangen hvor vi kort tid efter blev mødt af en jordemoder. En forholdsvis ung jordemoder, men en som det viste sig at vi var fuldstændig på bølgelængde med - fantastisk oplevelse. Da vi kom ind på fødestuen gik hun meget hurtigt i gang med at undersøge mig, for hun kunne se at mine veer var meget kraftige. Det viste sig at fostervandet var grønt og jeg var allerede 3 cm åben, så jeg var bestemt i aktiv fødsel og der blev sat ekstra overvågning på den lille, men den havde det fint derinde. Mine veer var temmelig kraftige og på daværende tidspunkt var jeg klar til at sælge min sjæl til djævlen for at få noget smertestillende, men både jordemoder og Christian var helt klare på at vi skulle starte blødt ud, så jeg fik en maske med ilt i. Den smagte mig åbenbart ikke lige første gang, men hurtigt fik jeg vendt det til at fokusere på masken og min vejrtrækning fremfor veerne. Da veerne blev kraftigere blev d er tilføjet lidt lattergas i masken, som virkelig var gavnligt for mig, uden at jeg mistede fokus og orienteringsevnen! Også selvom jeg på et tidspunkt efter fødslen fik sagt at jeg klarede mig fint med ilt og lightergas!!

Omkring kl. 9.30/10.00 var jeg 7 cm åben og både Christian og jordemoderen havde allerede snakket om at det her kom til at gå stærkt. Jeg lå det meste af tiden på siden, mest venstre side, men kom op på knæ med maven mod hovedgærdet af sengen på et tidspunkt.. Det var faktisk jordemoder der foreslog dette. Efter 4-5 veer i denne stilling fik jeg pressetrang og da det var en anelse for tidligt kom jeg om på siden igen. Jeg følte desværre ikke at jeg havde kræfter til at stå op pga veerne.

Da jordemoder kunne fornemme at den lille lige manglede det sidste i sin rotation kom jeg op på knæ igen og måtte godt presse lidt med hvis trangen kom. Efter få veer var jeg helt klar til at gå over i pressefasen og kom om på siden igen. Efter 5 minutters pressefase og 3 presseveer kom lille Sophia til verden. Det lykkedes mig at gispe hele vejen gennem selve fødslen af hende, så jeg fik kun en enkelt overfladisk bristning, som blev syet med få sting. Sophia vejede 2702 gram og målte 48 cm - en lille fin pige. Christian klippede navlesnoren efter lidt tid og vi aftalte med jordemoder at jeg kun skulle have indsprøjtning for at stoppe blødning hvis det blev absolut nødvendigt. Det viste sig at hun personligt ikke er tilhænger af den indsprøjtning man giver til moderen og hun havde heller ikke fået den under sine 2 fødsler.

Christian var en kæmpe støtte under det hele og var hele tiden klar med varme hænder på lænden, kold klud på panden, læbepomade på læberne og en hånd at klemme i. Han roste mig, så jeg hele tiden havde gejst til at kæmpe videre og så havde han og jordemoder et fantastisk samarbejde som gjorde at jeg ikke skulle tage stilling til noget som helst. Når man ser bort fra de smerter som veerne skaber, så var fødslen alt i alt en fantastisk oplevelse. Jeg fik enormt meget ros af jordemoder fordi jeg arbejdede så godt sammen med min krop og lyttede til den og også fordi vi var så forberedte, både med den pakkede taske men også hvad vi skulle igennem og hvad vi ville og helst ikke ville med fødslen. Vi er begge enige om at vi havde en helt fantastisk jordemoder som også var en kæmpe støtte for os begge og gjorde at Christian trygt kunne gå ud nogle gange og lige trække vejret og få lidt luft, for så var hun der fuldt ud for mig. Jeg skældte ikke ud på Christian en eneste ga ng - tværtimod lykkedes det mig at undskylde for det hele!!

Nogle timer efter fødslen og et lille frieri fra Christian :-) blev vi overført til barselshotellet og nød et døgn der.

Vi syntes selv at vi har fundet en god rytme med hende og trives som nybagte forældre.
Vi har virkelig kunnet bruge det vi har lært til fødselsforberedelsen under fødslen og det er jo kun dejligt at vi blev udstyret med så god en værktøjskasse fra jer. Det skal du have tak for.

Håber på at ses til noget efterfødselsyoga.

Mange varme hilsner fra Christian og Helle og lille Sophia

 

 

Tilbage til forsiden

 

 

 

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

Fødselsforberedelse     

    

 

Yoga for gravide         

 

 

 Forberedt Far               

  

 

Efterfødselsyoga         

 

 

  Yoga og meditation     

        

 

  Fødselsforberedelse, Yoga for gravide, fødselsforberedelse for par,

efterfødselsyoga, Yin yang yoga, Meditationskursus, Mette Myrna